Kentang Spiral Bakar / Spiral Baked Potatoes
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
4 biji ubi kentang - cuci biarkan kulitnya
1 sudu besar mentega cair
1/2 sudu kecil garam halus
Parutan keju cheddar - jika suka
Bahan B - Gaul bersama untuk sapuan
2-3 sudu besar mentega cair
1 sudu kecil bawang putih cincang
2-3 sudu besar campuran daun parsley, daun bawang cincang
Cara-cara :
1. Letak ubi kentang di antara 2 batang kayu chopstick, dan potong nipis 1/8in tebal. Kayu chopstick mengelak ubi kentang dari terputus sewaktu memotongnya.
2. Alas dulang pembakar dengan aluminium foil. Susun ubi kentang dan sapu sedikit dengan mentega cair seluruh permukaan kentang dan tabur secubit garam.
3. Panaskan oven pada suhu 200C dan bakar selama 40-50minit hingga ubi kentang lembut dan atasnya keperangan.
4. Keluarkan dari oven dan sapu bahan B hingga rata di permukaannya. Masukkkan parutan keju di celah2 hirisan kentang.
5. Bakar semula selama 5 minit hingga keju cair.
6. Hidang bersama sos sour cream
Sos Sour Cream
1/2 cawan sour cream
1 sudu besar bawang putih kisar
daun parsley cincang
Gaul hingga rata dan letak di atas ubi kentang, tabur sedikit daun parsley atau daun bawang sebagai hiasan.
Kentang Spiral Bakar / Spiral Baked Potatoes