Light Blueberry Cheesecake
Sumber :  HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan A
300ml susu segar
6 keping keju kraft / 150g cream cheese
110g mentega/marjerin
110g tepung gandum - ayak
1 sudu kecil esen vanilla
3 biji kuning telur grd A

Bahan B - Meringue
3 biji putih telur grd A
90g gula halus

Blueberry filling secukupnya - isi dalam piping bag (gunting hujungnya)

Loyang 7 (Loose base tin) - gris dengan mentega, tabur tepung
Loyang  9in untuk alas loyang loose base
Loyang 10in untuk mengisi air panas

Cara-cara :
1.  Panaskan oven pada suhu 180C.
2.  Dengan api perlahan, panaskan susu dalam periuk dan masukkan kepingan keju / cream cheese. Whisk hingga keju cair dan tidak bergentel.  Masukkan mentega, kacau sehingga bergaul rata.  Ketepikan.

3.  Pukul bahan B hingga kental dan bertanduk, bila di terbalikkan adunan tidak jatuh.

4.  Pukul kuning telur dalam bekas yang besar sehingga berkrim dan tambahkan adunan susu yang dipanaskan tadi, kacau perlahan.
5.  Masukkan tepung gandum ke dalam adunan dan kaup balik sehingga sebati.
6.  Masukkan esen vanila dan kaup balikkan adunan meringue perlahan-lahan dengan spatula hingga bergaul rata.

7.  Masukkan 8 sudu besar adunan, picitkan blueberry filling dengan cara bulatan di sekeliling adunan.

8.  Setelah itu masukkan 8 sudu besar adunan, ratakan di atas filling perlahan-lahan.  Kemudian picit blueberry filling seperti langkah pertama.  Ulangi sehingga habis.
9.  Bakar pada suhu 175c menggunakan kaedah bain marie (letakkan loyang adunan di dalam loyang lebih besar yang berisi air panas ketika membakar) selama 50 minit atau sehingga masak, bergantung pada jenis oven.
10.  Sejukkan dahulu, simpan di dalam peti sejuk sebelum di potong.
Light Blueberry Cheesecake