Ayam Goreng Korea / Korean Fried Chicken
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
8 ketul paha ayam atau bahagian lain
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu teh soda bicarbonate
1 biji telur
Minyak untuk mengoreng
Cara Penyediaan :
- Gaul ayam bersama garam dan serbuk lada hitam hingga rata. Ketepikan.
- Satukan tepung gandum, tepung beras dan soda bikabonat. Ketepikan.
- Telur di pukul. Ketepikan.
- Salutkan ayam satu persatu ke dalam campuran tepung dan celup ke dalam adunan telur hingga habis.
- Salut ayam sekali lagi ke dalam campuran tepung hingga bersalut rata. Kemudian goreng hingga keperangan. Tos dan ketepikan.
3 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar madu
2 sudu kecil gula
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos tomato
Bijan secukupnya - di sangai
Cara-cara :
- Tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar hingga garing. Masukkan sos tomato, sos cili, madu, gula dan garam, gaul rata.
- Masukkan ayam yang di goreng tadi dan gaul bersama sos hingga bersalut rata.
- Masukkan ke dalam pingan dan tabur dengan bijan.
Ayam Goreng Korea / Korean Fried Chicken
Hi ! thank you for the recipe hehe halalkan ya ! Bila i masak guna this resepi semua orang suka ! Thanks to you ��
ReplyDeleteKak wan...sy mohon share...nnt nk try...tq
ReplyDeleteDah cuba .Memang sedap . Dua hari berturut-turut buat, Tak jemu.Terima kasih share resipi
ReplyDeleteapakah fungsi soda bikarbonat ?
ReplyDelete