Rendang Udang
Sumber : Amie Little Kitchen
Bahan-bahan:
1 kg udang saiz besar – bersihkan
500 ml santan pekat
3 sudu makan kerisek
1 sudu kecil pati asam jawa - bancuh dengan sedikit air
1 cawan hirisan daun kunyit
4 sudu makan minyak
Garam dan gula secukup rasa
Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 labu bawang besar
15 biji cili padi
3 biji cili merah
3 cm halia
3 cm lengkuas
3 cm kunyit hidup
3 batang serai
Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan santan, dan bancuhan pati asam jawa. Masak di atas api sederhana sehingga mendidih.
3. Apabila kuah mulai pekat, masukkan udang bersama kerisek dan hirisan daun kunyit.
4. Kacau sekali-sekala sehingga terbit minyak.
Rendang Udang