Chili Crab Gemilang
Resipi :  Tartqueen Intan Gemilang FB

Bahan-bahannya
2 kg ketam nipah atau ketam biasa - cuci dan potong 2
sedikit minyak untuk menumis
1 labu bawang - dihiris
2 cm halia - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 labu bawang besar - dikisar
4 sudu besar cili kisar (kepedasan ikut suka)
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
4 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 biji telur ayam - pukul ringan
2 biji tomato - dipotong wedges
secekak daun ketumbar - dihiris kasar

Cara-cara Membuatnya :
1.  Panaskan minyak masak di dalam kuali.  Tumis hirisan bawang besar sehingga berbau harum dan kekuningan.
2.  Masukkan bahan kisar dan tumis hingga garing
3.  Masukkan ketam dan air secukupnya.
4.  Perasakan dengan gula dan garam secukup rasa serta sos cili dan sos tomato.  Gaul rata.
5.  Tutup kuali dengan penutup sebentar sehingga kesemua ketam bertukar warna merah.  Rasa masam, manis dan masin kuahnya
6.  Masukkan telur dan reneh sebentar sehingga telur masak.  Kemudian gaul rata bersama ketam.  Masukkan tomato wedges dan hirisan daun ketumbar
7.  Boleh di hidang bersama bun mantou atau nasi.
Chili Crab Gemilang