Apple Rose Cheese Tart
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 biji apple pink lady
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar madu
3 sudu besar air

Apple di belah 2, buang pulur di tengahnya.  Hiris nipis melintang.  Masukkan ke dalam periuk bersama gula, madu dan air.  Masak sebentar 3-5 minit saja.  Angkat dan toskan.

Kulit Tart
250gm tepung rose/superfine
120gm mentega
40gm gula kaster
1 biji telur C

Cara-cara :
  1. Putar mentega dan gula hingga berkrim.  Masukkan telur, putar sebati.  Masukkan tepung dan uli menjadi doh.
  2. Tekan ke dalam acuan tart.
  3. Bakar pada suhu 170C di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 25 minit.  Angkat dan sejukkan dahulu kulit tart.
Filing Keju
250gm cream cheese Tatura dari peti sejuk
120ml dairy whipping cream - putar hingga pekat
40gm gula kaster
1/2 sudu besar lemon jus

Putar cream cheese hingga berkrim, masukkan jus lemon dan gula kaster, putar hingga rata.  Kaup balikkan dengan whipping cream yang telah di putar hingga sebati.  Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam kulit tart.

Susun hirisan apple bermula dari tengah membentuk kelopak rose.  Sapu kelopak apple dengan sedikit filing strawberry untuk menaikan warna apple.



Apple Rose Cheese Tart