Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu
By Kak Wan @ Wan Resipi
Bahan-bahan
2 Cawan Parutan Ubikayu
1 Cawan Kelapa Parut Muda
1 Cawan Santan Pekat
1/2 Cawan Gula Pasir
1/2 Sudu Teh Garam
2 Sudu Besar Mentega Cair
1-2 Titis Pewarna Kuning
Acuan Muffin Atau Baulu - Di Leser Minyak
Cara-cara :
Cara-cara :
- Satukan semua bahan, gaul rata.
- Leser acuan baulu dengan minyak dan panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
- Tutup api dan masukkan adunan ubikayu hingga penuh.
- Panaskan oven pada suhu 190C, masukkan acuan ke dalam oven dan bakar selama 30-35minit atau hingga permukaan atas keperangan.
- Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuannya.
Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu