Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu
By Kak Wan @ Wan Resipi

Bahan-bahan 
2 Cawan Parutan Ubikayu
1 Cawan Kelapa Parut Muda
1 Cawan Santan Pekat
1/2 Cawan Gula Pasir
1/2 Sudu Teh Garam
2 Sudu Besar Mentega Cair
1-2 Titis Pewarna Kuning
Acuan Muffin Atau Baulu - Di Leser Minyak

Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan, gaul rata.
  2. Leser acuan baulu dengan minyak dan panaskan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
  3. Tutup api dan masukkan adunan ubikayu hingga penuh.
  4. Panaskan oven pada suhu 190C, masukkan acuan ke dalam oven dan bakar selama 30-35minit atau hingga permukaan atas keperangan.
  5. Sejukkan dahulu sebelum di keluarkan dari acuannya.
Beko Ubikayu / Bingka Ubikayu