Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins

Bahan-bahan


Bahan Filing Apple


Satukan semua bahan filing di dalam kuali non stick, masak hingga hampir kering.  Tabur tepung jagung dan gaul hingga filing pekat.  Sejukkan.

Toping Crumble


Satukan semua bahan toping crumble, gaul menggunakan hujung jari sehingga menjadi seperti serbuk roti.  Simpan di dalam peti sejuk sebelum di gunakan.

12 biji cawan kertas

Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 180C api atas bawah.  Masukkan cawan kertas ke dalam acuan muffin.
  2. Satukan tepung, gula kaster, mentega cair, telur dan susu segar.  Whisk hingga bergaul rata.
  3. Sudukan adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas.  Masukkan filing apple, ratakan diikuti taburan toping crumble hingga penuh.
  4. Bakar selama 40 minit, cucuk dengan lidi, jika keluar dengan licin angkat dan biarkan sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan muffin.

Muffin Apple Crumble / Apple Crumble Muffins