Pai Ayam / Chicken Pie

Bahan-bahan
1 keping dada ayam
4 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar - cincang kasar
3 ulas bawang putih - cincang
1 mangkuk sedang sayur campur sejuk beku (carrot, jagung, kacang peas)
2 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar dairy heavy cream / susu cair
Sedikit garam
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
Pastry Puff - lembutkan pada suhu bilik
1 biji kuning telur untuk sapuan

Penyediaan :
  1. Rebus dada ayam hingga masak, tos dan carikkan isi ayam kecil-kecil.  Ketepikan.
  2. Cairkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
  3. Masukkan air rebusan ayam, biar mendidih seketika.  Ambil satu senduk air rebusan, campurkan dengan tepung gandum, kacau hingga rata.  Tuang kembali ke dalam periuk.
  4. Masukkan dairy cream atau susu cair, kacau rata.  Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.
  5.  Akhir sekali masukkan isi ayam dan sayur campur, reneh sebentar, sos tidak terlalu pekat atau cair. Angkat dan tuang ke dalam bekas tahan panas.
  6. Potong pastry puff lebih besar dari saiz bekas.  Tutup bekas dengan potongan pastry puff dan sapu dengan kuning telur.
  7. Bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 25-30 minit sehingga puff mengembang dan keperangan.
Pai Ayam / Chicken Pie