Pai Ayam / Chicken Pie
Bahan-bahan
1 keping dada ayam
4 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar - cincang kasar
3 ulas bawang putih - cincang
1 mangkuk sedang sayur campur sejuk beku (carrot, jagung, kacang peas)
2 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar dairy heavy cream / susu cair
Sedikit garam
1 sudu teh serbuk lada hitam kasar
Pastry Puff - lembutkan pada suhu bilik
1 biji kuning telur untuk sapuan
Penyediaan :
- Rebus dada ayam hingga masak, tos dan carikkan isi ayam kecil-kecil. Ketepikan.
- Cairkan mentega, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau.
- Masukkan air rebusan ayam, biar mendidih seketika. Ambil satu senduk air rebusan, campurkan dengan tepung gandum, kacau hingga rata. Tuang kembali ke dalam periuk.
- Masukkan dairy cream atau susu cair, kacau rata. Perasakan dengan garam dan serbuk lada hitam secukupnya.
- Akhir sekali masukkan isi ayam dan sayur campur, reneh sebentar, sos tidak terlalu pekat atau cair. Angkat dan tuang ke dalam bekas tahan panas.
- Potong pastry puff lebih besar dari saiz bekas. Tutup bekas dengan potongan pastry puff dan sapu dengan kuning telur.
- Bakar di dalam oven pada suhu 200C selama 25-30 minit sehingga puff mengembang dan keperangan.
Pai Ayam / Chicken Pie