Pulut Dakap Kelantan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
400gm pulut
1 cawan santan pekat
2 - 3 sudu besar gula pasir (ikut kemanisan)
1/2 sudu teh garam
Pisang Abu / Pisang Awak / Pisang Raja - belah 2

Daun pisang untuk membungkus - di layur
Tali Rafia untuk mengikat

30 kuntum bunga telang - optional (untuk pewarna)
Rebus dengan 1 cawan air - ambil jusnya.

Penyediaan :
  1. Cuci pulut hingga bersih dan rendam selama 2 jam. Jika menggunakan bunga telang, rendam bersama jusnya.
  2. Toskan dan kukus selama 25-30 minit atau hingga masak.
  3. Angkat pulut dan masukkan ke dalam bekas.
  4. Masak santan, gula dan garam hingga gula larut atau hingga naik wap saja.
  5. Kemudian gaulkan santan bersama pulut kukus tadi hingga rata.  Biar 10 minit sehingga pulut meresap santan.
  6. Ambil 2 sudu besar pulut dan ratakan memanjang ke atas daun pisang.  Tekan dan leperkan jangan terlalu tebal.
  7. Letak potongan pisang di tengahnya dan bungkus seperti lepat.  Buat hingga habis.
  8. Takapkan 2 bungkus bersama dan ikat dengan tali rafia dengan kemas.
  9. Kukus semula selama 20 minit dengan api sederhana.
 Note :  Jika menggunakan pisang bersaiz besar, kukus sebentar selama 3 minit.  Sejukkan dahulu sebelum di belah 2.

Pulut Dakap Kelantan