Mango Jelly Cheesecake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Dasar Biskut
150gm biskut digestive - dihancurkan
70gm mentega cair
Gaul serbuk biskut dan mentega cair hingga rata, kemudian ratakan dan tekan padat ke dasar loyang. Bakar selama 8-10 minit pada suhu 180C. Sejukkan dan Ketepikan.
Adunan Keju
250gm cream cheese - suhu bilik
60gm gula kaster
1 sudu besar lemon jus
1 biji mangga (kisar, jadikan puri mangga), ketepikan 4 sudu besar utk jelly
150ml UHT whipping cream
1 1/2 sudu besar gelatin halal
50ml air
Jelly Manga
200ml air
1 1/2 sudu kecil serbuk agar-agar
1 sudu besar gula pasir
4 sudu besar puri manga
Loyang 7" Loose Base Tin
Cara-cara :
- Adunan Keju : Pukul whipping cream hingga pekat. Ketepikan.
- Masukkan air ke dalam mangkuk, tabur gelatin dan biar sehingga gelatin kembang. Cairkan di dalam microwave beberapa saat atau secara double boil. Ketepikan.
- Pukul cream cheese dan gula hingga rata dan tidak berketul. Masukkan puri mangga dan lemon jus, putar hingga bergaul rata.
- Masukkan gelatin cair dan akhir sekali masukkan whipping cream, kaup balik hingga sebati.
- Tuang separuh adunan keju ke atas dasar biskut, simpan sebentar lebih kurang 10 minit di dalam peti sejuk hingga permukaannya set. Sementara itu masak Jelly Manga.
- Jelly Manga : Masukkan air, serbuk agar-agar ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. Tutup api dan masukkan puri manga, Whisk hingga licin, biarkan suam dan wapnya hilang.
- Keluarkan cheesecake dari peti sejuk dan tuang separuh larutan jelly. Masukkan semula ke dalam peti sejuk sehingga jelly beku.
- Tuang baki adunan cheese, ratakan ke atas adunan jelly, biarkan set dan akhir sekali tuang adunan jelly. Simpan di dalam peti sejuk sehingga beku.
*** untuk memotong kek keju, rendam pisau dalam air panas, lap dan potong. Sentiasa simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidang.
Mango Jelly Cheesecake