Tom Yum Goong / Tom Yam Putih
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
600ml air
100gm udang
100gm sotong
1 labu bawang besar - belah 4
2 ulas bawang putih - ketuk
3 hiris lengkuas
2 batang serai - hiris
Sepokok daun ketumbar dengan akar
1 biji tomato - belah 4
4 biji limau nipis - ambil jusnya
2 sudu besar sos ikan
4 helai daun limau purut
6 cili padi - ketuk
Cendawan tiram atau cendawan straw
1/2 sudu kecil serbuk cili kering
Garam secukupnya

Penyediaan :
  1. Didihkan air bersama bawang, lengkuas, serai dan akar ketumbar.  
  2. Masukkan udang dan sotong biar mendidih sebentar.   Masukkan tomato, daun limau purut dan cendawan.
  3. Akhir sekali perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan garam secukupnya.


Hidang dengan hirisan daun ketumbar dan serbuk cili kering.

Tom Yum Goong / Tom Yam Putih