Mee Jawa
Bahan-bahan
1kg Mee kuning - celur dan tos
300gm taugeh - celur dan tos
200gm daging - di hiris dan rebus dan airnya di simpan untuk stok
5 ekor udang - buang kulit
4 biji telur - di rebus
2 keping tauhu - di goreng dan di hiris
Daun sup - hiris
Cili merah dan hijau - hiris
Bawang goreng
Bahan Kuah
1/2 kg keledek oren - di rebus dan kisar halus
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
3 batang serai - ambil putih sahaja *
2 hiris halia *
2 hiris lengkuas *
100gm udang kering *
2 sudu besar cili kisar
3 sudu besar serbuk kari daging
Air rebusan daging secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Penyediaan :
- Kisar bahan bertanda * hingga halus. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga wangi.
- Masukkan cili kisar dan serbuk kari dan kacau hingga naik minyak.
- Masukkan air rebusan, daging dan keledek kisar.
- Masukkan udang dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Biar mendidih sebentar.
- Angkat dan hidang mee bersama kuah, taugeh, telur, tauhu, daun sup, cili dan bawang goreng.
Mee Jawa