Kek Lapis Keju Lemon
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
500gm mentega
250gm cream cheese
240gm gula halus
270gm tepung Hongkong
50gm horlicks
10 biji telur
1 tin kecil susu pekat manis
2 sudu kecil ovalet
pewarna biru atau yang di sukai
1/2 sudu besar lemon emulco
1 sudu kecil esen vanila
Manik gula berwarna
Loyang 8x8in di alas dan di gris dasarnya
Penyediaan :
- Pukul mentega, cream cheese, gula dan ovalet bersama hingga kembang dan berkrim. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga habis.
- Kemudian masukkan susu pekat manis, tepung hongkong dan horlick. Gaul sebati.
- Bahagikan adunan kepada 2 bahagian, Satu bahagian dibiarkan warna asal dan dimasukkan lemon emulco, bahagikan kepada 2, untuk lapisan atas dan bawah.
- Satu bahagian diberi pewarna biru atau warna pilihan dan esen vanilla.
- Ratakan adunan warna asal di dalam loyang sebanyak 6 sudu makan, bakar dengan api atas dan bawah. Kemudian cucuk dengan garpu dan tekan dengan penekan kek lapis.
- Untuk lapisan kedua dan seterusnya, tukar api atas saja dan ulangi sehingga 4 lapisan.
- Kemudian ratakan 6 sudu makan adunan biru dan tabur dengan manik gula berwarna. Cucuk dan tekan dengan penekan kek lapis. Ulangi membakar lapisan biru sehingga habis.
- Akhir sekali, ratakan 4 lapisan warna asal dan bakar hingga habis.
- Lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil, bakar dengan api atas dan bawah selama 15minit supaya kek masak dengan sempurna.
Kek Lapis Keju Lemon