Sotong Paprik Ala Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan:
Sotong - cuci dan potong bulat
3 ulas bawang putih - cincang
1 biji bawang besar - potong memanjang
2 batang serai - hiris menyerong
2 helai daun limau purut
5 biji cili padi - diketuk
1 biji cili merah- hiris menyerong
5 tangkai kacang panjang - potong 1 in
1/2 Bunga kobis - potong
1 biji Tomato - belah 6
1/2 lobak merah - potong bulat / memanjang
5 batang putik jagung - hiris serong
2 sudu besar cili kering kisar
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan atau sos sotong
Garam dan gula secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis

Cara-cara :
  1. Panaskan minyak.  Tumis bawang bawang putih dan cili padi.  Kacau sekejap
  2. Masukkan cili kering kisar dan kacau sehingga garing sedikit.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan atau sos sotong.
  4. Masukkan sotong, kacau sebentar.
  5. Masukkan lebih kurang 1 cawan air dan biarkan kuah mendidih sekejap.
  6. Masukkan serai, daun limau purut dan sayur-sayuran.  Biarkan mendidih.
  7. Masukkan hirisan bawang besar dan cili merah.
  8. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  9. Kacau dan biarkan masak.


Sotong Paprik Ala Thai