Muffin Pandan / Pandan Muffins
Bahan-bahan
225gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh garam halus
120gm gula castor
100ml santan KARA / santan kotak
100ml jus pandan (kisar 5 helai daun pandan + 100ml air, tapis)
100ml minyak jagung
2 biji telur
sedikit pewarna hijau
Hiasan - Badam cincang, kelapa kering atau yang di sukai
Penyediaan :
- Panaskan oven pada suhu 190C.
- Alas loyang muffin dengan cawan kertas atau guna souffle muffin cup.
- Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam.
- Masukkan ke dalam bekas besar.
- Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
- Masukkan santan, air, telur dan minyak, kacau balik hingga sebati dan licin.
- Isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas dan tabur dengan hiasan yang di sukai.
- Bakar di rak atas selama 20-25 minit. Cucuk dengan lidi jika keluar licin, bolehlah di keluarkan dari oven.
Muffin Pandan / Pandan Muffins