Muffin Pandan / Pandan Muffins

Bahan-bahan
225gm tepung gandum
1 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh garam halus
120gm gula castor
100ml santan KARA / santan kotak
100ml jus pandan (kisar 5 helai daun pandan + 100ml air, tapis)
100ml minyak jagung
2 biji telur
sedikit pewarna hijau

Hiasan - Badam cincang, kelapa kering atau yang di sukai

Penyediaan :


  1. Panaskan oven pada suhu 190C.
  2. Alas loyang muffin dengan cawan kertas atau guna souffle muffin cup.
  3. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam.
  4. Masukkan ke dalam bekas besar.  
  5. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
  6. Masukkan santan, air, telur dan minyak, kacau balik hingga sebati dan licin.
  7. Isikan adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas dan tabur dengan hiasan yang di sukai.
  8. Bakar di rak atas selama 20-25 minit.  Cucuk dengan lidi jika keluar licin, bolehlah di keluarkan dari oven.


Muffin Pandan / Pandan Muffins