Rojak Buah Kuah Petis
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Kuah Rojak
600 gm gula merah
2 cawan air
400 gm gula pasir
1 cawan cili kisar
1 botol kicap pekat (330ml)
1 botol sos cili (340gm)
1 botol otak udang petis (240gm)
1/2 keping belacan di hancurkan dengan sedikit air
50gm bijan - sangai
4 cawan air
1 sudu besar tepung jagung larutkan dengan sedikit air
300gm kacang tanah, sangai dan tumbuk
Buah-buahan Rojak
Timun
Sengkuang
Jambu Air
Jambu Batu
Betik mengkal
Belimbing
Kedondong
Nenas
Manga Muda
Semua di potong mengikut saiz makan
Penyediaan :
- Masak gula merah dengan 2 cawan air hingga larut. Kemudian tapis ke dalam periuk.
- Masukkan air, gula pasir, cili kisar, kicap, sos cili dan belacan. Gaul rata.
- Masak sebentar, kemudian tuang larutan tepung jagung. Masak sehingga kuah memekat.
- Tutup api dan masukkan bijan. Gaul rata dan biarkan sejuk.
- Simpan di dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk.
- Untuk menghidang, tuang kuah rojak ke atas buahan-buahan yang di potong dan tabur dengan kacang tanah.
Rojak Buah Kuah Petis yang sangat Sedap
Terbaik perkongsian
ReplyDelete