Ondeh-Ondeh Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan isi keledek ungu (150gm)
1 1/2 cawan tepung pulut (150gm)
1/4 sudu teh garam
1 keping gula melaka - potong kiub kecil
Kelapa parut muda - Kukus sebentar + garam

Air secukupnya untuk merebus

Cara-cara :
  1. Cuci bersih keledek.  Rebus hingga empuk.  Toskan dan simpan 2 cawan air rebusan ubi untuk di gunakan kemudian.
  2. Lecek ubi ketika masih panas, Gaul bersama tepung pulut dan garam.
  3. Masukkan air rebusan ubi sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh lembut dan tidak melekat di jari.
  4. Ambil doh sebesar ibujari, leperkan dan masukkan satu kiub gula melaka, bulatkan.
  5. Masak air hingga mendidih, masukkan doh tadi dan rebus hingga doh terapung di permukaan air.
  6. Toskan dengan penapis berlubang dan golekkan di atas parutan kelapa parut.


Ondeh-Ondeh Keledek Ungu