Bubur Biji Salak Keledek Ungu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
250 gm keledek ungu
80 gm tepung ubikayu / sagu
1/2 sudu teh garam
Air untuk merebus
Bahan Kuah
500 ml santan
100ml air
100 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
2 helai daun pandan
2 sudu teh tepung jagung untuk pengental (larutkan dengan sedikit air)
Penyediaan :
- Kukus keledek hingga empuk, lenyek halus ketika masih panas.
- Masukkan tepung ubikayu atau tepung sagu dan garam. Gaul rata dan masukkan air sedikit- sedikit dan uli hingga menjadi doh yang tidak melekat di jari.
- Bentuk bulat-bulat menjadi seperti biji salak. Buat hingga habis.
- Didihkan air hingga mengelegak, masukkan doh biji salak dan rebus hingga terapung di permukaan air.
- Angkat dan toskan. Apabila selesai siram dengan air supaya biji salak tidak melekat. Toskan.
Penyediaan Kuah :
- Satukan air, gula, garam dan daun pandan. Masak hingga gula larut.
- Masukkan santan, masak dengan api sederhana hingga mendidih.
- Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah. Kacau seketika dan angkat.
- Hidang biji salak bersama kuah.
Bubur Biji Salak Keledek Ungu