Bingka Ambon Medan
Adunan Yis
50 ml air suam
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar ragi instant
2 sudu besar tepung gandum
Satukan adunan yis di dalam bekas, aduk rata. Tutup dengan plastik wrap dan rehatkan selama 10-15 minit hingga berbuih. Ketepikan.
Bahan-bahan
3 helai daun pandan
1 batang serai - di ketuk
10 kuning telur ayam
500 ml santan kelapa pekat
5 helai daun limau purut - carikkan
1/2 sudu teh garam
125 gm tepung ubikayu / tepung sagu
250 gm gula pasir
Penyediaan :
- Masak santan, daun limau purut, daun pandan, serai dan garam hingga mendidih dan pekat. Tapis dan ketepikan.
- Pukul kuning telur dan gula hingga kembang dan pekat. Kemudian masukkan tepung ubikayu, santan dan adunan yis.
- Kaup balik dengan spatula perlahan-lahan hingga sebati. Tutup bekas dengan plastik dan biarkan selama 2 - 3 jam hingga mengembang.
- Leser loyang dengan minyak dan panaskan di atas dapur hingga minyak panas.
- Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar di rak bawah (api bawah sahaja) pada suhu 180C selama 30 - 35 minit dengan pintu oven sedikit terbuka.
- Tukar kedudukan loyang di rak tengah dan bakar api atas dan bawah sehingga permukaan bingka kecoklatan.
- Sejukkan dahulu sebelum di potong.
NOTA : Pintu oven perlu di renggangkan sedikit kerana adunan bingka menggunakan adunan yis yang mudah hangus.
Tepung ubikayu boleh di gantikan dengan tepung sagu kerana rasanya lebih sedap.
Bingka Ambon Medan