Talam Keledek Oren
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan Lapisan Bawah
150gm keledek oren, direbus dan dilecek
200ml air
70gm tepung beras
80gm tepung ubi
200ml santan kotak
120gm gula halus
1/4 sudu teh garam
Bahan Lapisan Atas
60gm tepung beras
60gm tepung ubi
150ml santan pekat
150ml air
1/2 sudu teh garam
Satukan semua bahan dan tapis, masuk ke dalam jug kecil
35 biji acuan lompang - leser sedikit minyak
Penyediaan :
- Satukan keledek, air, gula dan garam ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
- Masukkan tepung dan santan. Kisar hingga sebati. Masukkan ke dalam jug kecil.
- Panaskan pengukus. Tuang 1/2 adunan ke dalam acuan lompang, kukus selama 15 minit.
- Setelah masak, tuang lapisan atas hingga penuh. Kukus semula selama 10-15 minit dengan api sederhana hingga masak.
- Sejukkan dahulu sebelum di keluar dari acuan.
Talam Keledek Oren