Kerabu Maggi Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 paket Maggi Thai
6 ekor sotong - potong bulat
20 ekor udang
5 crab stick - jika suka (celur sebentar saja)

Bahan Hiris
5 biji cili padi
3 helai daun kobis
3 biji buah tomato
2 pokok daun ketumbar

Bahan Perasa
8 biji limau kasturi - ambil jus
1 paket perencah maggi
Kicap sotong secukupnya
Sedikit garam dan gula

Cara-cara
Didihkan air secukupnya ke dalam periuk.
Masukkan sotong dan udang, celur sebentar dan toskan.
Kemudian masukkan maggi ke dalam air rebusan tadi,  Celur hingga maggi lembut.

Angkat dan toskan.  Masukkan ke dalam mangkuk.

Gaul bersama bahan celur, bahan hiris, perencah maggi dan perasakan dengan jus limau, kicap sotong, gula dan garam secukupnya.  Gaul sebati.
Kerabu mesti ada rasa masam manis, masin dan pedas.  Perencah maggi agak pedas memadai menggunakan 1 paket perencah saja.

Kerabu Maggi Thai