Apam Balik Che Mat
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Sumber : CMG@Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan
130 gram tepung gandum / tepung roti
1/2 sudu teh teh soda bicarbonate
1/2 sudu teh instant yeast
2 sudu besar gula halus
1 biji telur gred A
160 ml air / susu cair
1/4 camca teh esen vanilla (optional)
Sedikit pewarna kuning
Bahan Inti
50 gram kacang tanah, tumbuk kasar
2 sudu besar gula pasir
2 sudu besar bijan sangai
1/2 cawan jagung krim dalam tin
Sedikit mentega atau majerin
Cara-cara :
Satukan tepung, soda bicarbonate, instant yeast dan gula ke dalam mangkuk.
Kacau rata, tuang air dan masukkan telur, whisk hingga sebati.
Tapis ke dalam mangkuk dan tutup dengan plastik wrap. Perap 45 minit.
Panaskan non-stick pan kecil dan oles sedikit marjerin.
Kecilkan api, tuang sesenduk adunan, ratakan.
Tutup permukaan pan dengan penutup dan masak hingga permukaan setengah masak dan berlubang-lubang.
Kemudian taburkan kacang, gula dan jagung krim.
Tutup kembali dengan penutup dan biarkan masak untuk 2 - 3 minit lagi.
Letak sedikit mentega atau majerin dibeberapa bahagian apam balik dan lipat dua.
Tekan sedikit dan alihkan dalam pinggan.
Apam Balik Che Mat