Cucur Jawa Gula Merah
Sirap Gula Merah
100gm gula merah atau gula melaka
200ml air
1 helai daun pandan
1/4 sudu teh serbuk kayu manis
Masak hingga mendidih dan tapis. Biarkan suam dahulu.
Bahan-bahan
125gm tepung beras
30gm tepung gandum
1/4 sudu teh garam
Cara-cara :
Satukan tepung dan garam. Masukkan sirap gula sedikit demi sedikit dan aduk hingga menjadi segumpal doh. Uli adunan dengan tangan selama 20 minit.
Kemudian masukkan baki sirap gula sedikit sedikit dan gaul hingga rata hingga menjadi batter.
Rehatkan sekurangnya 1 jam. Lebih lama lebih baik.
Sediakan kuali kecil, panaskan minyak dengan api sederhana. Minyak anggaran untuk menggoreng sesenduk adunan.
Apabila minyak telah panas, masukkan 1 senduk kecil adunan. Biar seketika sehingga kuih mengelembung di tepi dan tengah.
Ketika ini kecilkan api, goreng sehingga tepinya keperangan.
Longgarkan tepi kuih dengan senduk supaya senang di angkat.
Angkat dan toskan minyaknya.
Kacau adunan setiap kali hendak di tuang ke dalam kuali.
Cucur Jawa Gula Merah