Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
700 ml air
8 gm serbuk agar-agar
100 gm gula pasir
2 kuning telur
2 sudu besar susu pekat manis
130 ml susu segar
50 gm cream cheese
3 sudu kecil serbuk nescafe / kopi
100 ml air panas
Loyang kecil 10cm
Penyediaan :
- Satukan air, serbuk agar-agar dan gula. Masak hingga mendidih. Ketepikan. Tutup periuk supaya tidak cepat beku.
- Satukan kuning telur dan susu pekat, whisk hingga rata. Ketepikan
- Dalam periuk lain, masak susu segar dan cheese hingga larut.
- Kemudian tuang adunan cheese sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi, whisk hingga rata dan tidak berketul.
- Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak semula hingga hampir pekat dengan api kecil.
- Ambil 250ml larutan agar-agar dan tuang ke dalam larutan cheese, whisk hingga sebati.
- Bancuh serbuk nescafe dan air panas, kemudian masukkan ke dalam baki larutan agar-agar. Kacau hingga rata.
- Agar-agar kopi dan cheese di bahagi kepada 2 bahagian setiap satu.
- Mula menuang satu bahagian agar-agar kopi, biarkan hampir beku.
- kemudian tuang agar-agar cheese. Setelah beku ulangi berselang seli adunan kopi dan cheese.
- Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk.
Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding