Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
700 ml air
8 gm serbuk agar-agar
100 gm gula pasir
2 kuning telur
2 sudu besar susu pekat manis
130 ml susu segar
50 gm cream cheese
3 sudu kecil serbuk nescafe / kopi
100 ml air panas

Loyang kecil 10cm

Penyediaan :
  1. Satukan air, serbuk agar-agar dan gula.  Masak hingga mendidih.  Ketepikan.  Tutup periuk supaya tidak cepat beku.
  2. Satukan kuning telur dan susu pekat, whisk hingga rata.  Ketepikan
  3. Dalam periuk lain, masak susu segar dan cheese hingga larut.
  4. Kemudian tuang adunan cheese sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur tadi, whisk hingga rata dan tidak berketul.
  5. Kemudian tapis ke dalam periuk dan masak semula hingga hampir pekat dengan api kecil.
  6. Ambil 250ml larutan agar-agar dan tuang ke dalam larutan cheese, whisk hingga sebati.
  7. Bancuh serbuk nescafe dan air panas, kemudian masukkan ke dalam baki larutan agar-agar.  Kacau hingga rata.
  8. Agar-agar kopi dan cheese di bahagi kepada 2 bahagian setiap satu.
  9. Mula menuang satu bahagian agar-agar kopi, biarkan hampir beku.
  10. kemudian tuang agar-agar cheese.  Setelah beku ulangi berselang seli adunan kopi dan cheese.
  11. Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk.
Puding Kopi Berlapis Keju / Coffee Cheese Pudding