Pulut Nangka
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
12 ulas nangka (keluarkan bijinya)
Kacang hijau tanpa kulit (sangai)
Kelapa parut muda
Penyediaan :
- Cuci dan rendam beras selama 1 jam.
- Kukus selama 20 minit hingga masak. Angkat dan biarkan sejuk.
- Masak santan, gula dan garam hingga gula larut.
- Gaulkan bersama pulut hingga rata.
- Kepal dan masukkan ke dalam nangka
- Tabur kelapa parut dan kacang hijau
- Hidang bersama sos santan.
Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul
Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat. Tuang ke atas pulut nangka.
Pulut Nangka