Biskut Gajus
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
kredit : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-bahan
250 gram mentega
120 gram gula aising, diayak
2 kuning telur gred A
1 camca teh esen vanilla
450 gram tepung gandum
60 gram gajus, disangai sekejap hingga wangi dan kisar halus
2 camca teh emplex (penggaring biskut)

Kuning telur, untuk sapuan
Gajus, untuk hiasan


Cara-cara :
  1. Ayak tepung dan emplex.  Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga berkrim, masukkan kuning telur, esen vanila dan putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung, serbuk gajus dan uli menjadi doh yang lembut dan boleh di canai.
  4. Canai dan terap mengikut acuan kesukaan.  Susun di atas dulang pembakar yang digris marjerin.
  5. Sapu kuning telur, lekatkan gajus sebagai hiasan.  Sapu kuning telur pada gajus.
  6. Panaskan oven selama 10 minit dan bakar pada suhu 170c selama 25 minit.
  7. Pusingkan kedudukan dulang supaya biskut masak sekata.
  8. Simpan dalam bekas kedap udara.

Biskut Gajus