Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq

Bahan-bahan
1/2 kg ayam, potong kecil
Gaulkan bersama garam dan serbuk lada hitam secukup rasa

3 biji ubi Kentang - dipotong dadu dan digoreng dahulu
1 batang karot - dipotong bulat
8 biji cendawan hitam - rendam dan belah 2
2 cawan air
1/2 cawan kicap manis Enaq
1 sudu besar sos tomato
1 kiub ayam Knorr
Gula secukup rasa

Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia

Rempah Kasar
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
Minyak untuk menumis

Rempah Halus
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk lada hitam

Hiasan :  Bawang goreng dan daun ketumbar

Penyediaan :
  1. Panaskan minyak, goreng ayam setengah masak.  Angkat dan ketepikan.
  2. Keluarkan minyak dari kuali, tinggalkan sedikit untuk menumis.
  3. Tumis bahan kisar rempah kasar hingga naik bau.
  4. Masukkan ayam goreng, kentang, cendawan dan carrot.
  5. Masukkan air, rempah halus, kicap manis dan sos tomato.
  6. Perasakan dengan gula.  Biar kuah rasa manis sedikit.
  7. Gaul rata, tutup kuali dan reneh sebentar.
  8. Hidang dengan taburan bawang goreng dan daun ketumbar.
  9. Sedia di hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.

Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq