Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq
Bahan-bahan
1/2 kg ayam, potong kecil
Gaulkan bersama garam dan serbuk lada hitam secukup rasa
3 biji ubi Kentang - dipotong dadu dan digoreng dahulu
1 batang karot - dipotong bulat
8 biji cendawan hitam - rendam dan belah 2
2 cawan air
1/2 cawan kicap manis Enaq
1 sudu besar sos tomato
1 kiub ayam Knorr
Gula secukup rasa
Bahan Kisar
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 in halia
Rempah Kasar
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
Minyak untuk menumis
Rempah Halus
1/2 sudu teh serbuk jintan manis
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 sudu teh serbuk cili
1 sudu teh serbuk lada hitam
Hiasan : Bawang goreng dan daun ketumbar
Penyediaan :
- Panaskan minyak, goreng ayam setengah masak. Angkat dan ketepikan.
- Keluarkan minyak dari kuali, tinggalkan sedikit untuk menumis.
- Tumis bahan kisar rempah kasar hingga naik bau.
- Masukkan ayam goreng, kentang, cendawan dan carrot.
- Masukkan air, rempah halus, kicap manis dan sos tomato.
- Perasakan dengan gula. Biar kuah rasa manis sedikit.
- Gaul rata, tutup kuali dan reneh sebentar.
- Hidang dengan taburan bawang goreng dan daun ketumbar.
- Sedia di hidang bersama nasi putih atau nasi minyak.
Ayam Masak Kicap Cendawan Enaq