Apam Balik Pandan
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Adunan Pandan
400 gm tepung gandum
450 ml air jus pandan (4 helai daun pandan kisar dengan 500ml air, tapis)
80 gm gula pasir
2 biji telur
1 sudu kecil ragi segera
1/2 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil pandan pes

Inti
Gula pasir
Kacang tanah kisar secukupnya
Jagung atau jagung cream dalam tin
Parutan keju
Susu pekat manis
Mentega

Penyediaan :
  1. Satukan bahan adunan, kacau dengan whisk hingga rata.
  2. Masukkan ke dalam bekas, tutup dengan plastik dan rehatkan selama 1 jam.
  3. Panaskan kuali tebal, sapu tipis dengan sedikit mentega.
  4. Tuang 1 senduk adunan dan ratakan.
  5. Masak dengan api perlahan, bila adunan mula berbuih dan hampir kering, tabur dengan gula pasir secukupnya.
  6. Bila permukaan adunan telah kering, letak sedikit mentega di atasnya, taburan kacang dan keju parut.
  7. Angkat dan tuang susu pekat manis jika suka manis.
  8. Lipat dua, sapu mentega di permukaan apam supaya nampak berkilat.


Apam Balik Pandan