Tofu Lembut Sos Tiram
Sumber : Pn Zuraidah Ismail
Bahan-bahan
2 blok Tofu lembut
4 ulas Bawang puteh, cincang
1 sudu besar Sos tiram
1 sudu kecil Minyak bijan
1/2 sudu besar kicap hitam
Garam dan gula
1 cawan air
Tepung jagung di bancuh sedikit air
Bahan hiasan
2 biji Tomato, di potong
1 biji capsicum hijau
Cili merah jika suka
Daun bawang, di hiris
Bawang goreng
Penyediaan :
- Kukus tofu selama 15 minit. Angkat dan keluarkan airnya. Potong 4
- Sementara itu, tumis bawang putih hingga keperangan,
- Masukkan air, sos tiram, minyak bijan, garam dan gula secukup rasa. Tambah sedikit kicap hitam untuk mencantikkan kuah.
- Bila kuah telah mendidih, tuang bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Biarkan sebentar, masukkan tomato dan capsicum.
- Tuang kuahnya ke atas tofu, tabur daun bawang dan bawang goreng.
Tofu Lembut Sos Tiram