Kerabu Buah Beka / Beko
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 biji buah beka
1 ekor ikan kembung - bakar ambil isinya
1 cawan kelapa parut, goreng hingga perang
5 sudu besar santan pekat atau santan kotak (panaskan dahulu)
2 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji limau nipis
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa
Bahan Hiris
3 tangkai daun kesum
2 ulas bawang merah
Cara-cara :
- Buang bahagian tepi kulit beka dan hiris nipis-nipis, Kemudian celur sebentar hingga kulitnya menjadi lembut.
- Toskan dan masukkan ke dalam bekas besar bersama hirisan daun kesum dan bawang hiris.
- Tumbuk lada hitam hingga hancur, masukkan bawang merah, bawang putih, gula dan garam, tumbuk lagi hingga lumat,
- Masukkan kelapa goreng dan tumbuk hingga kelapa hancur.
- Akhir sekali, masukkan isi ikan, tumbuk ringan dan gaul rata.
- Masukkan ke dalam bekas berisi buah beka dan gaul rata.
- Masukkan santan pekat, perasakan dengan budu dan perahan jus limau. Tambah garam dan gula jika perlu. Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
- Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.
Cara Bakar :
Layur buah beka di atas api hingga kulitnya mengerutu. Kemudian kikis sedikit kulit yang terbakar.
Hiris nipis-nipis dan gaul bersama bahan tumbuk, bahan hiris, santan dan bahan perasa.
Kerabu Buah Beka