Kerabu Buah Beka / Beko
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 biji buah beka
1 ekor ikan kembung - bakar ambil isinya
1 cawan kelapa parut, goreng hingga perang
5 sudu besar santan pekat atau santan kotak (panaskan dahulu)
2 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 biji limau nipis
1 sudu besar budu
Garam dan gula secukup rasa

Bahan Hiris
3 tangkai daun kesum
2 ulas bawang merah

Cara-cara :
  1. Buang bahagian tepi kulit beka dan hiris nipis-nipis,  Kemudian celur sebentar hingga kulitnya menjadi lembut.
  2. Toskan dan masukkan ke dalam bekas besar bersama hirisan daun kesum dan bawang hiris.
  3. Tumbuk lada hitam hingga hancur, masukkan bawang merah, bawang putih, gula dan garam,  tumbuk lagi hingga lumat,
  4. Masukkan kelapa goreng dan tumbuk hingga kelapa hancur.
  5. Akhir sekali, masukkan isi ikan, tumbuk ringan dan gaul rata.
  6. Masukkan ke dalam bekas berisi buah beka dan gaul rata.
  7. Masukkan santan pekat, perasakan dengan budu dan perahan jus limau.  Tambah garam dan gula jika perlu. Rasa manis, masin dan masam secukupnya.
  8. Jika suka pedas, boleh tambahkan hirisan cili padi.

Cara Bakar :
Layur buah beka di atas api hingga kulitnya mengerutu.  Kemudian kikis sedikit kulit yang terbakar.
Hiris nipis-nipis dan gaul bersama bahan tumbuk, bahan hiris, santan dan bahan perasa.

Kerabu Buah Beka