Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
3 pot beras Bashmati, cuci dan toskan
3 cawan air
1/2 tin susu sejat
2 sudu kecil garam
1 kiub Tomyam, haluskan
500 gm seafood campuran (udang,kepah,sotong)
Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar, cincang
3 ulas bawang putih, cincang
2 helai daun limau purut, koyak2 kan
2 batang serai, di ketuk
2 tangkai cili padi, hiris kasar
Sampingan
Daun ketumbar di hiris
Brocolli dan jagung di celur
Penyediaan :
Untuk menumis, tekan Saute/Sear dengan penutup terbuka.
Masukkan semua bahan-bahan tumis dan kacau hingga naik bau.
Kemudian masukkan beras, air, susu sejat, garam, kiub tomyam. Kacau rata.
Hentikan fungsi Sear, Letak penutup periuk, "Seal" kan.
Tekan fungsi Pressure 2 kali hingga keluar text merah "Rice" di tengahnya, dan masa 14 minit.
Tekan "Start" dan tunggu sehingga selesai tempohnya.
Setelah masak, Offkan, kemudian tolak Vent perlahan-lahan dan lepaskan tekanan hingga habis,
Buka penutup periuk, masukkan seafood dan bahan sampingan.
Tutup semula periuk, Seal kan.
Tekan fungsi pressure 3 x hingga keluar text merah "Stim", setkan masa 10 minit.
Setelah selesai, lepaskan tekanan dan buka penutup.
Nasi sedia di hidangkan.
Nasi Tomyam Seafood Philips PPC HD2317