Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
300 gm tapai ubikayu, buang uratnya
50 gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
3 biji telur
75 gm tepung gandum
100 ml santan
75 ml mentega cair
Esen vanila
Kuning telur untuk olesan
Taburan : Kismis / Prune / Parutan Keju
Loyang Kemboja (2 biji, oles minyak)
Penyediaan :
- Lenyek atau kisar tapai, gula dan garam hingga halus.
- Masukkan telur dan gaul rata.
- Tambah tepung, santan, esen vanila dan mentega cair. Aduk hingga halus dan rata.
- Panaskan acuan kemboja di atas api dapur hingga minyak panas.
- Tutup api dan tuang adunan hingga penuh.
- Panaskan di atas api dapur dengan api kecil selama 5 minit.
- Tabur dengan kismis di tengahnya.
- Angkat dari dapur dan alihkan ke dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 180C.
- Bakar selama 25 minit, angkat dan sapu kuning telur.
- Bakar semula selama 5 minit atau hingga masak.
Bingka Tapai Ubikayu / Proll Tape