Kek Blueberry
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
2 biji telur A
210 gm gula pasir
1 cawan sour cream
1/2 cawan mentega cair / minyak sayur
1/4 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar parutan kulit lemon
450 gm blueberry atau campuran blueberry, strawberry dan raspberry
1 sudu besar tepung jagung
Loyang 9 in atau acuan muffin di gris
Cara-cara :
- Gaul blueberry dengan tepung jagung hingga rata. Ketepikan.
- Pecahkan telur di dalam mangkuk, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
- Masukkan sour cream, jus lemon, parutan kulit lemon dan mentega cair, kacau hingga sebati.
- Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak dan whisk hingga rata.
- Ratakan 1/2 adunan ke dalam loyang.
- Tabur dengan 1/2 blueberry.
- Kemudian ratakan baki adunan hingga habis.
- Akhir sekali, tabur dengan baki buah blueberry hingga rata.
- Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 40 - 45 minit hingga masak.
Nota : Sour Cream boleh di gantikan dengan buttermilk
Buttermilk
1 cawan dairy whipping cream + 2 sudu besar jus lemon, kacau hingga kental
Kek Blueberry