Kek Blueberry
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 biji telur A
210 gm gula pasir
1 cawan sour cream
1/2 cawan mentega cair / minyak sayur
1/4 sudu teh garam
2 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar parutan kulit lemon
450 gm blueberry atau campuran blueberry, strawberry dan raspberry
1 sudu besar tepung jagung

Loyang 9 in atau acuan muffin di gris

Cara-cara :
  1. Gaul blueberry dengan tepung jagung hingga rata.  Ketepikan.
  2. Pecahkan telur di dalam mangkuk, masukkan gula dan kacau hingga gula larut.
  3. Masukkan sour cream, jus lemon, parutan kulit lemon dan mentega cair, kacau hingga sebati.
  4. Masukkan tepung dan baking powder yang di ayak dan whisk hingga rata.
  5. Ratakan 1/2 adunan ke dalam loyang.
  6. Tabur dengan 1/2 blueberry.
  7. Kemudian ratakan baki adunan hingga habis.
  8. Akhir sekali, tabur dengan baki buah blueberry hingga rata.
  9. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu selama 40 - 45 minit hingga masak.


Nota :  Sour Cream boleh di gantikan dengan buttermilk

Buttermilk
1 cawan dairy whipping cream + 2 sudu besar jus lemon, kacau hingga kental
Kek Blueberry