Kek Keju Coffee Brownie / Coffee Brownie Cheesecake
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Lapisan Dasar - Brownie
140 gm mentega, cairkan
200 gm gula pasir
1 sudu teh esen vanilla
2 biji telur A
100 gm tepung gandum
40 gm serbuk koko
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam

Lapisan Tengah - Adunan Coffee Cheesecake
650gm cream cheese, suhu bilik
100 gm gula caster
3 sudu besar tepung gandum
200 gm sour cream, suhu bilik
2 sudu besar nescafe
2 sudu besar coffee emulco
2 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur B, suhu bilik

Lapisan Atas - Chocolate Ganache
230 gm chocolate chips / coklat masakan
2 sudu besar esen coffee
100 ml dairy whipping cream

Coffee Whipping Cream
120 ml dairy whipping cream
2 sudu besar esen coffee

Loyang 9in loose base / springform pan

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 175C.
  2. Alas loyang dengan kertas parchment dan gris keliling dengan mentega.
  3. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan garam.  Ketepikan.
  4. Satukan mentega cair, gula dan esen vanila.  Masukkan telur dan whisk hingga sebati.
  5. Masukkan tepung yang di ayak tadi.  Kacau sebati.
  6. Tuang ke dalam loyang dan ratakan.
  7. Bakar selama 20-25 minit atau hingga masak.
Adunan Coffee Cheesecake

Cara-cara :
  1. Putar cream cheese, gula dan tepung hingga sebati dengan kelajuan perlahan.
  2. Masukkan sour cream dan sebatikan.
  3. Guna kelajuan perlahan supaya adunan tidak menghasilkan gelembung udara.
  4. Larutkan serbuk nescafe dengan sedikit air panas.
  5. Masukkan ke dalam adunan cream cheese bersama coffee emulco dan esen vanila.  Putar perlahan.
  6. Masukkan telur satu demi satu setiap kali.  Biar adunan rata dulu sebelum di masukkan telur seterusnya.
  7. Licinkan bahagian tepi mangkuk adunan supaya adunan betul-betul rata dan sebati.
  8. Bila adunan brownie telah masak perlahankan suhu kepada 145C.
  9. Keluarkan dari oven dan tuang adunan keju, ratakan ke atas brownie.
  10. Bungkus loyang dengan aluminium foil atau letakkan loyang ke dalam loyang yang lebih besar untuk mengelakkan di masukki air.
  11. Bakar secara water bath (Isikan satu lagi loyang dengan air panas) dan letakkan loyang di dalamnya.
  12. Bakar selama 1 jam 15 minit sehingga bahagian atas set.
  13. Matikan oven dan biarkan di dalam oven dengan pintu tertutup selama 30 minit.
  14. Buka pintu oven sedikit dan biarkan cheesecake menjadi sejuk dan mengelakannya dari pecah.
  15. Simpan di dalam peti sejuk semalaman hingga kental baru di keluarkan dari loyang.
Chocolate Ganache
Panaskan whipping cream dan esen coffee secara double boil.
Angkat dan tuang ke atas chocolate chips.  Biarkan 2-3 minit kemudian kacau hingga chocolate larut.
Tuang ke atas cheesecare dan ratakan.

Coffee Whipping Cream
Satukan whipping cream dan esen coffee.  Putar dengan kelajuan tinggi hingga kental.
Picit ke atas adunan cheese dan hias mengikut suka.

Nota :  Cheesecake tahan 3-5 hari di dalam peti sejuk
Guna Loyang 7in untuk resipi 1/2 Adunan


Kek Keju Coffee Brownie / Coffee Brownie Cheesecake