Grill Kway Teow Daging
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus kway teow, cuci dan toskan
1 cawan taugeh
3 tangkai daun kuchai, potong 1 in
1 biji telur
100gm daging lembu
1/2 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil kicap cair
1 sudu besar minyak masak

Bahan Perasa
3 ulas bawang putih, cincang
3 sudu besar minyak masak
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar kicap pekat
1 1/2 sudu besar kicap cair
1 sudu besar kicap seasoning

Cara-cara :
  1. Daging di hiris nipis, gaul bersama tepung jagung hingga rata.
  2. Masukkan lada putih, kicap cair dan minyak, gaul hingga sebati.  Perap sebentar.
  3. Panaskan kuali, masukkan  minyak dan tumis bawang putih hingga perang.
  4. Masukkan daging perap dan masak hingga daging berubah warna.
  5. Masukkan kway teow, masak dengan api besar hingga kway teow menjadi mengerutu dan terbakar.
  6. Kemudian masukkan semua bahan-bahan perasa dan gaul rata.
  7. Kosongkan tengah kuali, pecahkan telur dan tutup dengan kway teow.
  8. Biarkan sebentar sehingga telur masak.
  9. Kemudian gaulkan telur bersama kway teow hingga rata.
  10. Letak taugeh dan daun kuchai, kacau sebentar dan angkat.
  11. Hidang bersama jeruk cili hijau.

Grill Kway Teow Daging