Kimchi Stew
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
3 cawan air
1/2 inci halia di ketuk
100 gm isi ayam, hiris nipis
100 gm sotong kurita - jika suka
2 cawan kimchi bersama jusnya
1 sudu besar serbuk cili / cili kisar
1/2 labu bawang holand, hiris nipis
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 keping tauhu, potong 9
1 sudu besar hirisan daun bawang
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
  1. Masak air dan halia hingga mendidih.
  2. Kemudian celur isi ayam dan sotong sebentar.   Angkat dan ketepikan.
  3. Masukkan kimchi, cili kisar, bawang hiris, garam, gula dan serbuk lada hitam.
  4. Reneh sebentar, atur isi ayam dan sotong di atasnya.
  5. Akhir sekali masukan potongan tauhu.
  6. Tutup dengan penutup periuk dan renehkan sebentar.
  7. Angkat dan tabur dengan hirisan daun bawang.
  8. Hidang bersama nasi atau mee.

Kimchi Stew