Oats Butter Prawn
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
300 gm udang
1 cawan tepung jagung
Minyak untuk menggoreng
Cuci udang dan toskan. Gaul bersama tepung jagung hingga rata.
Ayak untuk mengeluarkan lebihan tepung.
Panaskan minyak dan goreng udang sebentar tapi jangan terlalu lama.
Angkat dan toskan.
Bahan Tumis
2 tangkai daun kari, lurut daunya
3 sudu besar oats
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 batang serai, hiris halus
3 tangkai cili padi, hiris kecil
1 biji telur, kocok ringan
4 sudu besar marjerin / mentega
Cara-cara :
Satukan di dalam mangkuk, daun kari, oats, serbuk pati ayam, serai dan cili hiris.
Dalam kuali, panaskan mentega hingga cair,
Tuang telur dan kacau tanpa henti dengan belakang senduk hingga bertali.
Masukkan campuran oats dan udang goreng tadi, kacau rata.
Angkat dan toskan dengan penapis hingga minyak kering.
Masukkan ke dalam pingan hidangan.
Oats Butter Prawn