Popia Sambal Sira Pedas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 paket kulit popia
6 batang crabstik, di hiris halus
Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah, cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu besar udang kering, rendam dan toskan, cincang
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang
Pelekat : 1 sudu besar tepung gandum + 1 1/2 sudu besar air, bancuh
Cara-cara :
- Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
- Masukkan hirisan sengkuang dan carrot.
- Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
- Tumis hingga sayuran lembut.
- Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya.
Cara Membungkus Popia :
- Ambil selembar kulit popia, letakkan inti sayur dan hirisan crabstick di tengahnya.
- Kemudian gulung rapi. Lekatkan hujung dengan pelekat supaya tidak terbuka sewaktu menggoreng.
- Goreng hingga keperangan.
- Setelah siap, gaulkan dengan sambal sira.
- Tabur dengan sedikit bijan sangai.
Bahan Sambal Sira Pedas
15 tangkai cili kering, rebus hingga lembut, toskan.
1 sudu besar udang kering
10 ulas bawang putih
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
Sedikit air
Cara-cara :
- Kisar cili, bawang putih dan udang kering hingga halus dengan sedikit air.
- Panaskan minyak dan tumis sebentar.
- Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan hampir kering.
- Masukkan gula dan garam secukupnya.
- Setelah sejuk, gaulkan dengan popia atau di asingkan sebagai sos pencicah.
Popia Sambal Sira Pedas