Popia Sambal Sira Pedas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 paket kulit popia
6 batang crabstik, di hiris halus

Bahan Tumis :
3 ulas bawang merah,  cincang
2 ulas bawang putih, cincang
1 sudu besar udang kering, rendam dan toskan, cincang
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk pati ayam
3 sudu besar minyak untuk menumis
1 mangkuk hirisan carrot
1 1/2 mangkuk hirisan sengkuang

Pelekat :  1 sudu besar tepung gandum + 1 1/2 sudu besar air, bancuh
Cara-cara :
  1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih dan udang hingga wangi.
  2. Masukkan hirisan sengkuang dan carrot.
  3. Perasakan dengan gula, garam dan serbuk pati ayam.
  4. Tumis hingga sayuran lembut.
  5. Angkat dan tapis untuk mengeluarkan airnya. 

Cara Membungkus Popia :
  1. Ambil selembar kulit popia, letakkan inti sayur dan hirisan crabstick di tengahnya.  
  2. Kemudian gulung rapi.  Lekatkan hujung dengan pelekat supaya tidak terbuka sewaktu menggoreng.
  3. Goreng hingga keperangan.  
  4. Setelah siap, gaulkan dengan sambal sira.
  5. Tabur dengan sedikit bijan sangai.

Bahan Sambal Sira Pedas
15 tangkai cili kering, rebus hingga lembut, toskan.
1 sudu besar udang kering
10 ulas bawang putih
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar minyak
Sedikit air

Cara-cara :
  1. Kisar cili, bawang putih dan udang kering hingga halus dengan sedikit air.
  2. Panaskan minyak dan tumis sebentar. 
  3. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan hampir kering.
  4. Masukkan gula dan garam secukupnya.
  5. Setelah sejuk, gaulkan dengan popia atau di asingkan sebagai sos pencicah.

Popia Sambal Sira Pedas