Chinese Dumpling
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan A
1 mangkuk isi ayam cincang
1 mangkuk parutan carrot
1 mangkuk parutan sengkuang atau kobis cincang
1/2 mangkuk cendawan hitam cincang
1/2 mangkuk bawang merah cincang
3 tangkai daun bawang atau daun ketumbar cincang
Bahan B
1 biji telur
2 sudu besar kicap cair
1/2 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil serbuk lada putih
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk pati ayam
gula dan garam secukup rasa
2 sudu besar tepung jagung
Kulit dumpling boleh beli di pasaraya
Cara-cara :
- Satukan semua bahan A di dalam mangkuk besar.
- Masukkan bahan B dan gaul rata. Perap 1 jam di dalam peti sejuk.
- Ambil sekeping kulit dumpling, letak satu kecil inti di tengahnya.
- Sapu sedikit air di tepi kulit supaya melekat dan bentukkan mengikut suka.
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, atur dumpling dan goreng sebentar hingga bahagian bawahnya perang.
- Kemudian masukkan air separas dumpling dan tutup kuali.
- Apabila air kering bolehlah di angkat.
- Dumpling juga boleh juga di kukus atau di goreng.
Nota : Inti ini juga sesuai untuk Fuchuk Roll dan Popia
Chinese Dumpling