Ketam Mentega Telur Masin
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
2 ekor ketam sederhana
3 sudu makan tepung jagung
3 ulas bawang putih, cincang halus
3 hiris halia, hiris halus
6 tangkai cili padi, hiris
4 tangkai daun kari, lurut daunnya
2 biji kuning telur masin, hancurkan
1 cawan susu sejat atau susu cair
1/2 sudu kecil gula
1/4 sudu kecil garam
1 sudu besar minyak masak
2 sudu besar mentega

Cara-cara :
  1. Cuci ketam, keluarkan cengkeram dan insangnya.  Toskan di atas tisu dapur.
  2. Lumur ketam dengan tepung dan goreng sebentar.
  3. Angkat dan toskan.
  4. Dalam kuali lain panaskan minyak dan mentega.
  5. Tumis bawang putih, halia, cili dan daun kari hingga naik bau.
  6. Masukkan kuning telur dan kacau hingga hancur.
  7. Tuang susu, perasakan dengan sedikit gula dan garam.
  8. Biarkan mendidih sebentar dan kuah hampir pekat.
  9. Masukkan ketam dan gaul rata.

Ketam Mentega Telur Masin