Seafood Spagetthi
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1/2 paket spagetthi
1 cawan udang
sedikit garam dan serbuk lada hitam
Minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
4 hiris halia, hiris halus
2 tangkai cili hijau, buang biji potong dadu
1 1/2 cawan kepah
1 1/2 cawan tomato ceri, belah 2
4 batang crabstik, potong pendek
1 cawan stock ayam atau (1 cawan air + 1 sudu makan stok pekat ayam maggi)
1 biji limau nipis
Daun ketumbar
Cara-cara :
- Gaul udang bersama sedikit garam, serbuk lada hitam dan sedikit minyak zaitun.
- Perap sebentar kemudian goreng dengan sedikit minyak hingga udang kemerahan.
- Angkat dan ketepikan dulu,
- Rebus spagetthi dengan sedikit minyak hingga lembut.
- Angkat dan toskan, gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak zaitun, tumis bawang putih, halia dan cili hijau sebentar.
- Tambahkan tomato, stock ayam, garam, serbuk lada putih, lada hitam dan kepah.
- Tutup kuali dengan penutup dan masak sebentar.
- Masukkan crabstick, jus limau nipis dan parutan kulit limau. Gaul rata.
- Akhir sekali masukkan spagetthi dan gaul rata.
- Hidang di dalam pinggan dengan taburan daun ketumbar.
Seafood Spagetthi