Som Tam Salad Salt & Pepper Squid
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 bungkus Salt & Pepper Squid Pacific West
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Goreng sotong terus dari freezer hingga keperangan.  Angkat dan toskan.

Bahan Som Tam
6 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka diracik halus
sedikit garam
1/2 biji betik separuh masak, di sagat
1 batang carrot, sagat
3 tangkai kacang panjang - patahkan
2 biji tomato, potong baji - lecek sedikit
2 biji limau  nipis ambil jusnya
1 sudu besar sos ikan

Bahan Sampingan
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk kasar

Cara-cara :
  1. Tumbuk kasar cili padi, udang kering dan bawang putih.
  2. Masukkan gula melaka dan garam, tumbuk hingga rata.
  3. Masukkan kacang panjang dan tomato, tumbuk kasar hingga pecah saja.
  4. Kemudian masukkan parutan betik dan carrot, tumbuk sedikit sambil di balik dan di gaul sebati.
  5. Akhir sekali masukkan sos ikan dan perahan jus limau.  Rasa biar pedas dan masam.
  6. Masukkan ke dalam pinggan dan tabur kacang tanah di atasnya.
  7. Hidang bersama sotong goreng.

Som Tam Salad Salt & Pepper Squid