Som Tam Salad Salt & Pepper Squid
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 bungkus Salt & Pepper Squid Pacific West
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara:
Panaskan minyak dengan api sederhana.
Goreng sotong terus dari freezer hingga keperangan. Angkat dan toskan.
Bahan Som Tam
6 tangkai cili padi
2 sudu besar udang kering
2 ulas bawang putih
1 sudu besar gula melaka diracik halus
sedikit garam
1/2 biji betik separuh masak, di sagat
1 batang carrot, sagat
3 tangkai kacang panjang - patahkan
2 biji tomato, potong baji - lecek sedikit
2 biji limau nipis ambil jusnya
1 sudu besar sos ikan
Bahan Sampingan
1/4 cawan kacang tanah, di goreng dan di tumbuk kasar
Cara-cara :
- Tumbuk kasar cili padi, udang kering dan bawang putih.
- Masukkan gula melaka dan garam, tumbuk hingga rata.
- Masukkan kacang panjang dan tomato, tumbuk kasar hingga pecah saja.
- Kemudian masukkan parutan betik dan carrot, tumbuk sedikit sambil di balik dan di gaul sebati.
- Akhir sekali masukkan sos ikan dan perahan jus limau. Rasa biar pedas dan masam.
- Masukkan ke dalam pinggan dan tabur kacang tanah di atasnya.
- Hidang bersama sotong goreng.
Som Tam Salad Salt & Pepper Squid