Talam Labu
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
250 gm labu - di potong dadu
130 gm tepung beras
10 gm tepung gandum
20 gm tepung ubi
400 ml santan kotak KARA
200 ml air
250 gm gula pasir
1/4 sudu teh garam

Loyang 7 inci - leser minyak dan alas plastik tahan haba

Cara-caranya :
  1. Panaskan pengukus.  Balut penutupnya dengan kain supaya air tidak menitik.
  2. Rebus labu separuh masak lebih kurang 5 minit.  Angkat dan toskan.
  3. Satukan semua tepung, masukkan gula, air dan santan.  Kacau hingga gula hancur.
  4. Tapiskan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap sahaja.
  5. Masukkan adunan ke dalam loyang dan taburkan labu tadi hingga rata.
  6. Kukus selama 45 minit dengan api sederhana.
  7. Bila sejuk, barulah di keluarkan dari acuan.

Talam Labu