Bingka Durian
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-Bahan
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula
3 biji telur B
1 cawan santan pekat atau santan kotak
2 1/4 cawan air
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan isi durian
pewarna kuning
sedikit bijan

3 Loyang kemboja atau Loyang 9x9in, oles dengan mentega

Cara-cara :
  1. Panaskan oven pada suhu 200C. Ketepikan...
  2. Satukan bahan-bahan diatas kecuali isi durian, kacau dengan whisk hingga bergaul rata.
  3. Masukkan ke dalam blender dan kisar sebentar.
  4. Tuangkan ke dalam bekas dan gaul bersama isi durian hingga sebati.
  5. Oles loyang dengan minyak atau mentega di atas api dapur hingga panas.
  6. Perlahankan api dan tuang adunan hingga penuh.
  7. Tabur atasnya dengan bijan. 
  8. Alihkan loyang ke dalam oven dan bakar api atas dan bawah selama 45 minit.
  9. Untuk permukaan lebih garing, bakar selama 10 minit lagi dengan api atas saja.
  10. Biarkan kuih betul-betul sejuk sebelum di potong.


Bingka Durian