Kam Hiong Udang Karipoley
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1/2 kilo udang sederhana
1 cawan tepung ubi
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara :
  1. Cuci udang, belah belakang dan toskan di atas tisu dapur hingga kering.
  2. Kemudian gaulkan di dalam tepung hingga bersalut rata. 
  3. Panaskan minyak dan goreng sebentar hingga tepung keperangan.
  4. Tos dan ketepikan dulu.
Pes Kari Kam Hiong
4 sudu besar serbuk kari ikan
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap Lea & Perrins
2 sudu besar kicap sotong
1/2 cawan air
1 sudu besar serbuk pati ayam KNORR

Satukan semua bahan pes hingga sebati,  Ketepikan.

Bahan Tumis
4 ulas bawang merah, cincang halus
3 sudu besar udang kering, rendam dan toskan
2 batang serai, hiris halus
4 ulas bawang merah, hiris kasar
4 tangkai cili padi hijau, hiris halus
2 tangkai daun kari, lurut daunnya
4 sudu besar minyak bawang putih

Cara-cara :
  1. Tumis bawang merah cincang, serai dan udang kering hingga naik bau.
  2. Kemudian masukkan bawang hiris kasar, cili padi dan daun kari, tumis sebentar.
  3. Masukkan pes Kari Kam Hiong, tumis sekejap dan kacau hingga bergaul rata.
  4. Akhir sekali masukkan udang yang di goreng dan gaul rata.
  5. Sedia di hidang.

Kam Hiong Udang Karipoley