Pulut Pandan Jala Mas
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 cawan beras pulut
1/2 cawan santan kotak
1/2 cawan air
setitis pewarna hijau
3 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
10 helai daun pandan, potong2

Kacang hijau tanpa kulit atau bijan (sangai)
Kacang tanah goreng, tumbuk kasar
Kelapa parut muda, gaul sedikit garam
2 keping jala mas, di carik2

Penyediaan :

  1. Kisar daun pandan bersama 2 cawan air dan tapis.
  2. Cuci beras pulut dan rendam bersama jus daun pandan dan sedikit pewarna hijau selama 1 jam.
  3. Toskan dan kukus selama 20 minit hingga masak.  Angkat dan masukkan ke dalam bekas.
  4. Masak santan, air, gula dan garam hingga gula larut.
  5. Gaulkan bersama pulut tadi hingga rata.  Kukus semula selama 10 minit.
  6. Hidang pulut bersama taburan kelapa parut, jala mas dan kacang.
  7. Jika suka boleh dihidang bersama sos santan.


Sos Santan
500ml santan sederhana pekat
1 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam
1 helai daun pandan - di simpul

Cara-cara :
Satukan semua bahan, masak hingga pekat.

Pulut Pandan Jala Mas