Rendang Pedas Ikan Tongkol
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol sederhana, potong tebal 1/2 in
1 biji limau nipis
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 sudu besar gula melaka cincang
sedikit garam
2 keping asam gelugor
2 1/2 cawan santan sederhana pekat

Bahan kisar
4 ulas bawang merah
2 batang serai
5 biji cili padi
1 sudu besar cili kering kisar
1/2 in kunyit hidup

Cara-cara :
  1. Cuci ikan dan perah jus limau nipis untuk hilangkan bau hanyir. 
  2. Dalam periuk satukan santan dan bahan kisar.  Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan ikan, gula melaka dan asam gelugor, masak dengan api perlahan.
  4. Apabila kuah hampir pekat, masukkan garam dan daun kunyit.
  5. Gaul rata dan sedia di hidang.

Rendang Pedas Ikan Tongkol