Rendang Pedas Ikan Tongkol
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 ekor ikan tongkol sederhana, potong tebal 1/2 in
1 biji limau nipis
1 helai daun kunyit, hiris halus
1 sudu besar gula melaka cincang
sedikit garam
2 keping asam gelugor
2 1/2 cawan santan sederhana pekat
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
2 batang serai
5 biji cili padi
1 sudu besar cili kering kisar
1/2 in kunyit hidup
Cara-cara :
- Cuci ikan dan perah jus limau nipis untuk hilangkan bau hanyir.
- Dalam periuk satukan santan dan bahan kisar. Masak hingga mendidih.
- Masukkan ikan, gula melaka dan asam gelugor, masak dengan api perlahan.
- Apabila kuah hampir pekat, masukkan garam dan daun kunyit.
- Gaul rata dan sedia di hidang.
Rendang Pedas Ikan Tongkol