Takoyaki
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan Isi
100gm sotong kurita /sotong/udang - di potong kecil
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos okonomoyaki
beberapa titik minyak bijan
sedikit pewarna merah
Cara-cara :
Celur sotong atau udang sebentar, masukkan ke dalam air ais.
Toskan, gaul bersama bahan yang lain.
Masak di atas api sederhana hingga hampir kering. Angkat dan ketepikan.
Bahan Adunan Batter
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur B
1 cawan susu segar
3/4 cawan air atau air rebusan kulit udang
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
Sampingan
Bonito Flakes
Mayonis
Sos Okonomoyaki
Nori halus
Isi udang/crab stik/sosej/isi ayam atau cheese
Daun bawang/Kobis di hiris halus
Minyak untuk meleser acuan
2 batang lidi satay
Acuan Tako
Cara-cara :
- Satukan semua bahan batter dan kisar sekejap dengan blender.
- Tapis dan tuang ke dalam jug kecil supaya senang menuang.
- Rehatkan adunan selama 15 minit..
- Panaskan acuan tako, leser dengan sedikit minyak.
- Tuang 1/2 adunan, masukkan bahan isi dan taburkan dengan hirisan kobis atau daun bawang.
- Kemudian penuhkan acuan hingga melimpah biarkan seketika.
- Kikis lebihan adunan ke dalam acuan kemudian balikkan dengan 2 batang lidi satay.
- Letakkan sedikit minyak untuk mengaringkan tako.
- Balikkan adunan tako beberapa kali hingga masak sekata dengan lidi satay.
- Atur di dalam pinggan, picit dengan sos, mayonis dan tabur bonito flakes dan nori di atasnya.
Bahan-bahan Tako boleh di beli di Pasaraya Aeon Mall di bahagian Japanese Food.
*** Sos Okonomoyaki boleh di gantikan dengan campuran sos tiram,sos hoisin dan seasoning
Takoyaki