Takoyaki 
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan Isi
100gm sotong kurita /sotong/udang - di potong kecil
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos okonomoyaki
beberapa titik minyak bijan
sedikit pewarna merah

Cara-cara :
Celur sotong atau udang sebentar, masukkan ke dalam air ais.
Toskan, gaul bersama bahan yang lain.
Masak di atas api sederhana hingga hampir kering.  Angkat dan ketepikan.

Bahan Adunan Batter
1 cawan tepung gandum
3 sudu besar tepung jagung
1 biji telur B
1 cawan susu segar
3/4 cawan air atau air rebusan kulit udang
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam

Sampingan
Bonito Flakes
Mayonis
Sos Okonomoyaki
Nori halus
Isi udang/crab stik/sosej/isi ayam atau cheese
Daun bawang/Kobis di hiris halus
Minyak untuk meleser acuan
2 batang lidi satay

Acuan Tako


Cara-cara :
  1. Satukan semua bahan batter dan kisar sekejap dengan blender. 
  2. Tapis dan tuang ke dalam jug kecil supaya senang menuang.
  3. Rehatkan adunan selama 15 minit..
  4. Panaskan acuan tako, leser dengan sedikit minyak.
  5. Tuang 1/2 adunan, masukkan bahan isi dan taburkan dengan hirisan kobis atau daun bawang.
  6. Kemudian penuhkan acuan hingga melimpah biarkan seketika.
  7. Kikis lebihan adunan ke dalam acuan kemudian balikkan dengan 2 batang lidi satay.
  8. Letakkan sedikit minyak untuk mengaringkan tako.
  9. Balikkan adunan tako beberapa kali hingga masak sekata dengan lidi satay.
  10. Atur di dalam pinggan, picit dengan sos, mayonis dan tabur bonito flakes dan nori di atasnya.


Bahan-bahan Tako boleh di beli di Pasaraya Aeon Mall di bahagian Japanese Food.

*** Sos Okonomoyaki boleh di gantikan dengan campuran sos tiram,sos hoisin dan seasoning

Takoyaki