Kerabu Kerang Ala Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan

Bahan-bahan
1 kg kerang
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi atau lebih
1 batang serai, hiris halus
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar jus limau nipis
1/2 keping gula melaka atau gula somtam
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan tomato ceri, belah 2
3 biji limau nipis, hiris
1 ulas bawang merah, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris

Cara-cara :
  1. Cuci kerang hingga bersih.
  2. Didihkan air dalam periuk, masukkan kerang dan masak sebentar.
  3. Masak dalam 3-4 minit jangan sampai kerang terbuka.
  4. Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.
  5. Toskan dan buka kulitnya separuh, masukkan ke dalam pinggan.
  6. Tumbuk kasar bawang putih, cili padi dan serai.
  7. Masukkan gula melaka, tumbuk hingga gula hancur.
  8. Masukkan perahan jus limau, sos ikan, gula dan garam. gaul rata.
  9. Akhir sekali masukkan tomato ceri dan hirisan limau nipis.
  10. Tumbuk2 sedikit dan gaul rata.  Tuang ke atas kerang, gaul rata.
  11. Hidang dengan hirisan bawang merah dan daun ketumbar.


Kerabu Kerang Ala Thai