Kerabu Kerang Ala Thai
By Kak Wan @ Resipicitarasawan
Bahan-bahan
1 kg kerang
5 ulas bawang putih
6 tangkai cili padi atau lebih
1 batang serai, hiris halus
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar jus limau nipis
1/2 keping gula melaka atau gula somtam
Garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan tomato ceri, belah 2
3 biji limau nipis, hiris
1 ulas bawang merah, hiris
1 tangkai daun ketumbar, hiris
Cara-cara :
- Cuci kerang hingga bersih.
- Didihkan air dalam periuk, masukkan kerang dan masak sebentar.
- Masak dalam 3-4 minit jangan sampai kerang terbuka.
- Toskan dan masukkan ke dalam bekas berisi air ais.
- Toskan dan buka kulitnya separuh, masukkan ke dalam pinggan.
- Tumbuk kasar bawang putih, cili padi dan serai.
- Masukkan gula melaka, tumbuk hingga gula hancur.
- Masukkan perahan jus limau, sos ikan, gula dan garam. gaul rata.
- Akhir sekali masukkan tomato ceri dan hirisan limau nipis.
- Tumbuk2 sedikit dan gaul rata. Tuang ke atas kerang, gaul rata.
- Hidang dengan hirisan bawang merah dan daun ketumbar.
Kerabu Kerang Ala Thai